Co zaliczamy do smarów spożywczych?

Odpowiednia regeneracja i smarowanie poszczególnych podzespołów maszyn to konieczność, bez względu na to, z jaką gałęzią przemysłu ma się do czynienia. Szukając odpowiednich preparatów do przemysłu spożywczego, warto mieć na uwadze, że nie można tutaj użyć klasycznych smarów i olejów. Jakie zatem wykorzystać, żeby mieć pewność, że pożywienie będzie bezpieczne, a jednocześnie maszyny będą działały bez zarzutu?

 

Jakie środki zastosować w przemyśle spożywczym?

Szukając odpowiednich rozwiązań, warto mieć na uwadze, że smary do przemysłu spożywczego muszą odznaczać się specjalnymi właściwościami. Na rynku istnieją tzw. smary suche, które, choć nanoszone są jako środki płynne, w rzeczywistości są ciałami stałymi. 

Chcąc odpowiednio zabezpieczyć poszczególne części, warto używać specjalistycznych past, które często stają się izolatorem pomiędzy stalą nierdzewną a innymi metalami lub ich mieszaninami. Tylko wtedy można mieć pewność, że nie dojdzie do niepotrzebnych awarii, a także do zanieczyszczenia produkowanej żywności lub opakowań.

 

Chcąc jak najlepiej zadbać o maszyny przemysłu spożywczego, można pokusić się o zastosowanie smarów, które wykorzystuje się także w czasie regeneracji jachtów. Mowa tutaj o specjalnych smarach Standard oraz Extremal. Wspomniane produkty mają Świadectwo Jakości Zdrowotnej wydane przez NIZP-PZH H-HŻ-6071- 84/17/D, co w praktyce oznacza, że zostały dopuszczone do stosowania w przemyśle spożywczym. Warto mieć przy tym na uwadze, że nie wypłukują i nie wymywają się, dzięki czemu użytkownik może mieć pewność, że po ich zastosowaniu, nie będzie musiał martwić się o produkowany asortyment, ponieważ smary nie będą mu zagrażać.

 

 

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij 'Zgadzam się', aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.